Isključuje li vjera ljudska prava

Početna stranica » O nama

O nama

OSOBNA ISKAZNICA UDRUGE DAVID

DAVID – Udruga građana za zaštitu ljudskih prava

Poste Restante, Karlovac, Ivana Meštrovića 8. Poštanski ured 47107

david.udruga7@gmail.com

 www.david-udruga.hr

Telefon: 092 2631 712

OIB: 45948733377

Osnovana: 16.10.2007 god.

Udruga danas broji 20 aktivnih članova i nekoliko tisuća pasivnih podržavatelja i sve veću podršku javnosti. Udruga se sastoji od agnostika, ateista, neformalnih vjernika i katolika. Većina aktivnih članova ne želi da njihova imena budu objavljena iz razumljivih razloga – štite svoju obitelj i zaposlenje. To dovoljno govori o društvu u kojem živimo.

Udruga se financira izdavaštvom, članarinom i dobrovoljnim prilozima.

Zašto je Udruga David osnovana:
1.    Godine 2007. stanje po pitanju ljudskih prava bilo je katastrofalno. Država RH postala je talac vjerskih institucija koje su malo po malo ojačale svoj utjecaj u najvažnijim državnim institucijama. Nelegalno, van Ustava su sklopljeni po čitav narod štetni Međudržavni ugovori RH sa vjerskim institucijama sa nesagledivim posljedicama.
2.    Današnje stanje u društvu pokazuje do kuda su dovele tadašnje političke odluke vlasti. Poglavari Katoličke crkve žele imati dominantan utjecaj na razvoj društva, na način nametanja svog svjetonazora svim građanima, pravdajući svoje postupke većinom katolika. Na sreću veliki broj katolika ne slaže se sa djelovanjem i stavovima svoje crkve. Iako je RH pravno i ustavno sekularna država, vrh Katoličke crkve ne smeta da stvara društvene podjele. Nikada u novijoj povijesti hrvatski narod nije bio toliko podijeljen kao danas. Mi ne podržavamo vrijeđanje bilo čijih vjerskih osjećaja. Prozivamo vjerske čelnike (ne katoličke vjernike) zbog njihovog protuustavnog i protubožanskog djelovanja, pozivajući se pri tome na zakone i Ustav RH i na crkvene zapise (Biblija). Po pitanju ljudskih prava RH je na putu prema srednjem vijeku. Kada bi crkve bile u okvirima svog pastoralnog djelovanja, potpuno odvojene od državnih institucija vlasti i politike, razlog našeg djelovanja bio bi nepotreban, pokrenuli bi odmah postupak ukidanja naše Udruge.
3.    Udruga David osnovana je s ciljem kako bi omogućila građanima pravo na nepristrane i istinite informacije o djelovanju vjerskih institucija u RH. Svim građanima je putem Udruge omogućeno da se čuje i njihovo mišljenje.
4.    Isto tako, svakom je omogućeno da uočene nepravilnosti, nezakonitosti i kršenje prava i sloboda obavijesti javnost preko djelovanja Udruge. Na inicijativu građana Udruga će pokrenuti rasprave , ali i konkretne korake kako bi nezakonitosti bile ispravljene. Poznato je kako državne institucije, koje su po Ustavu dužne štititi sve građane to ne čine. Naprotiv, one su često instrument crkve ili njihov izvršitelj.

Iz tih razloga Udruga David  postavila si je sljedeće ciljeve:
–    ukazivati na nauk crkvi koji se predstavlja kao sljedba kršćanstva i učenja Isusa iz Nazareta – iako je u samim spisima (npr. Biblija) vidljivo je da je nauk crkvi u potpunoj suprotnosti s izvornim kršćanskim učenjem Isusa iz Nazareta. Time su crkve u izravnom sukobu interesa . tj. lažnim predstavljanjem koriste velike financijske, institucionalne i druge društvene koristi i beneficije na račun RH i njenih građana.

Taj sukob interesa iznjedrio je sklapanje  četiri Međudržavnih ugovara između RH i Svete stolice ( i u manjem obimu ostalih vjerskih zajednica), koji su sklopljeni suprotno odredbama Ustava RH. To je omogućilo jednoj vjerskoj instituciji da ima neograničen utjecaj na političkom i samim time na kulturnom, obrazovnom, pravnom i gospodarskom području. Svaka vjerska institucija ili zajednica ima pravo na svoj nauk i to nije sporno sve dok to nije na štetu države i njenih građana.

– nadalje, trudit ćemo se istraživati i informirati građane o nemoralnom, neetičnom i

nezakonitom ponašanju članova vjerskih institucija u RH.

Stoga ćemo:

· ukazivati na kriminalnu povijest crkvi

· ukazivati na neprestani govor mržnje svećenstva prema neistomišljenicima.

· istraživati i informirati građana o financijskim skandalima od strane crkvenih institucija

· zalagati se za poništenje međudržavnih ugovara između RH i Svete stolice kao i ostalih vjerskih

zajednica, koji su sklopljeni suprotno odredbama Ustava RH

· zalagati se da vjeronauk kao vjerska kategorija izađe iz sustava općeg obrazovanja

RH i ponovo se vrati u crkvene objekte

· uklanjanje svih vjerskih obilježja iz vrtića, škola, vojnih i policijskih objekata i ostalih državnih

institucija

· zalagati se za ukidanje financiranja vjerskih zajednica iz državnog proračuna.

· nzistirati za dosljedno provođenje odvojenog djelovanja države od vjerskih zajednica.

· tražiti preispitivanje porijekla crkvene imovine i svih do sada isplaćenih obeštećenja crkvama.

· se zalagati za potpuno oporezivanje vjerskih institucija i zajednica

· ukazivati na opasnosti žrtava pedofilije od strane svećenstva, i zalagati se za moralno i materijalno

obeštećenje žrtava

Udruga David je nezavisna građanska inicijativa u službi svih građana.

_____________________________________________________________________

Obaviještavamo čitaoce naših stranica da objavljivanjem tuzemnih i inozemnih tekstova iz raznih medija kao i tekstova naših dopisnika i kolumnista ne znači da su to stajališta naše redakcije. Smatramo da razna otvorena sučeljavanja doprinose svima dobronamjernim analitičarima da uoće i iznjedre istinu, koja može pomoći u širenju pozitivne svijesti našeg društva. Uzimamo si za pravo da ne objavljujemo govor mržnje!

_____________________________________________________________________


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: