Isključuje li vjera ljudska prava

Početna stranica » Analize i stručne analize » Ima li većeg licemjerja od čestitke biskupa Uzinića povodom “Dana žena” koji poručuje: ‘Želim da naša Crkva prestane biti bojažljiva i postane živa Crkva koja se ne boji ni jedne teme‘

Ima li većeg licemjerja od čestitke biskupa Uzinića povodom “Dana žena” koji poručuje: ‘Želim da naša Crkva prestane biti bojažljiva i postane živa Crkva koja se ne boji ni jedne teme‘

“Mi u Crkvi smo zaboravili jednu od temeljnih kršćanskih istina, a to je istina da i žene i muškarci imaju jednako dostojanstvo.”

Biskup Uzinić trebao bi prvo pogledati u zločinačku povijest i sadašnjost svoje Crkve! Biskup Uzinić trebao bi pogledati u svoj Kanonski zakon koji u sebi ima mnogo dikrimirajućeg po pitanju žena! Biskup Uzinić i mnogi njegovi istomišljenici trebali bi se osvrnuti na djela i izjave mnogih crkvenih svetaca gdje su neki od njih postavljali pitanja: “Imaju li žene dušu”!

Poražavajuće je da mnogi ne reagiraju, čak što više sa simpatijama gledaju na visoko crkvene velikodostojnike kada daju licemjerne izjave kako su oni zaštitnici života. Čestitati “Dan žena” unatoč toga što ih smatraju “drugotnima”, unatoč spaljivanju i mučenju na desetine i desetina žena samo u Hrvatskoj! Čestitati “Dan žena” unatoč toga što mnogi svećenici zlorabe djevojčice i žene – stvarno to graniči sa nestvarnoću – a ipak je to svakodnevna stvarnost!

Vrijeme je da sve ideologije patrijarhata potekle iz religija nestanu! Vrijeme je da degenarativna patrijarhalna muška svijest nauči kako su žene ravnopravne po samom rođenju u duhovnom i intelektualnom biću! Dosta je bilo duhovnog, psihičkog i fizičkog nasilja nad ženama!

Do kada žene trebaju biti žrtve, ropkinje, sluškinje i taoci nakaradnog, mazohističkog i podcijenjivačkog postupanja muškaraca u dugačkim haljinama kao i svih njihovih političkih i drugih lakeja u društvima! Dosta je bilo manipulacija nad ženama!

Većinom su muškarci pisali Ustave i zakone koji samo deklarativno govore o ravnopravnosti žena i muškaraca. Iz Ustava i zakona trebaju se ukloni sve stavke koje diskriminiraju žene i uvede potpuna ravnopravnost i jednakost oba spola u djelovanju i življenju! Dosta je bilo da patrijarhalni eksperti kroje sudbine žena!

Potrebno je da se u svim segmentima institucija društva – obrazovanja, politike, privrede, financija, policije, vojske, medija – kao i ostalim društvenim djelatnostima provede reorganizacija koja će ravnopravno pozicionirati položaj žena i muškaraca.

Dosta je bilo mačo muškaraca i njihovog beskrupuloznog manipuliranja sa ženama. Potrebno je hitno religiozne sustave i njihove nakaradne svjetonazore potpuno udaljiti iz državnih institucija a posebno iz obrazovnih sustava.

Dosta je bilo da žene muškarcima u dugačkim haljinama kao i kod velikog broja njihovih sljedbenika budu njihova služinčad, da im namještaju postelje, peru njihov donji veš, kuhaju, čiste njihove odaje i budu prisutne na njihovim ispraznim okamenjenim čitajućim misama!

Aris Kostadinov

Komentar na: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/poruka-biskupa-uzinica-na-dan-zena-crkvi-treba-hrabar-iskorak-i-borba-protiv-nejednakosti-zena/

Poruka biskupa Uzinića na Dan žena: Crkvi treba hrabar iskorak i borba protiv nejednakosti žena

Podsjeća da Crkva mora zapamtiti kako žene imaju jednako dostojanstvo kao muškarci

Vedran Vrabec

Riječki nadbiskup Mate Uzinić objavio je jutros prilično impresivnu čestitku povodom Dana žena. Raniji istupi bivšeg dubrovačkog biskupa, koji je prije nekoliko mjeseci unaprijeđen i preseljen u Rijeku, pokazali su da pripada krilu Katoličke crkve bliskom papi Franji i prilično udaljenom od krutih stavova tako čestih među hrvatskim klerom. Uzinić je to danas potvrdio porukom koju je ostavio na Facebooku.

U njoj je podsjetio na da žene i muškarci imaju jednako dostojanstvo, što je, napisao je, istina koju se i u Crkvi često zaboravlja. Pozvao je na uključivanje Crkve u borbu za zaštitu žena, ali i za veću uključenost žena u donošenje odluka u Crkvi, te konstatirao da je to jedini način na koji se može osigurati budućnost društva. Poruku nadbiskupa Uzinića prenosimo u cijelosti.

Poruka nadbiskupa Uzinića

Drage prijateljice,

danas se prisjećamo jednog događaja koji je postao simbol borbe za vaša ženska prava. I što god mislili o nekim ideološkim korištenjima ovog događaja, on je imao i ima vrlo važnu ulogu u prepoznavanju jedne od temeljnih kršćanskih istina, koju smo nažalost i mi sami u Crkvi zaboravili i nismo u skladu s njom živjeli, a to je istina da svi ljudi – žene i muškarci – imaju jednako dostojanstvo. Ona je nešto što smo dužni propovijedati, ali još više nešto u skladu s čim moramo živjeti svoje odnose. Ta istina od svih nas zahtijeva zalaganje za zaštitu jednakog dostojanstva i jednakih prava svih ljudi, a što uključuje i jednako dostojanstvo i jednaka prava i vas žena.

Ona nas obvezuje na napuštanje različitih stereotipa koji se protive toj jednakosti i stvaranje ozračja u kojemu će se moći čuti vaš glas i problemi s kojima se susrećete u Crkvi, društvu, ali i u svojim obiteljskim zajednicama. Potreban nam je hrabar iskorak kojega, upravo na primjeru odnosa prema vama i problemima koji vas muče, papa Franjo, u post-sinodalnoj pobudnici Christus vivit br. 42, objašnjava razlikovanjem između bojažljive i žive Crkve. Prema njemu, „Crkva koja je odviše bojažljiva i strukturirana može vječito biti kritična prema diskursima o obrani prava žena i stalno ukazivati na potencijalne opasnosti i zablude takvih zahtjeva.“

Za razliku od ovakve Crkve, kojoj nažalost često i sami pripadamo, „živa Crkva može reagirati tako da posveti pozornost legitimnim zahtjevima onih žena koje traže veću pravdu i jednakost. Ona može podsjetiti na povijest i prepoznati dugu nit autoritarnosti muškaraca, podložnosti, raznih oblika porobljavanja, zlostavljanja i maskulinističkog nasilja. S tim gledištem ona i sama može podupirati zahtjeve za poštivanjem ženskih prava i ponuditi uvjerljivu potporu većoj uzajamnosti između muškaraca i žena, premda se ne slaže sa svime što neke feminističke skupine predlažu.“

U duhu ovih misli koje pretvaram u želju da naša Crkva prestane biti bojažljiva Crkva i postane živa Crkva koja se ne boji ni jedne teme kad je u pitanju zaštita dostojanstva i jednakih prava svakog čovjeka, žene i muškarca, želim zahvaliti svima vama ženama koje bespoštedno darujete sebe i svoje snage, kako u osobnom tako i u društvenom životu, dajući značajan doprinos promjenama i razvoju Crkve i društva. Hvala vam za bezbroj načina na koji nam svjedočite evanđelje i što u Crkvi zauzeto djelujete na različitim područjima i u različitim službama.

Zalaganje za vašu veću uključenost u donošenje odluka u Crkvi i u društvu te za vašu prisutnost na položajima odgovornosti, kao i za jednaku plaću za isti rad, znači zalaganje ne samo za vas, nego za sve nas, za boljitak Crkve i društva. To je zadaća koju smo svi pozvani vršiti želimo li s vama biti i ostati živa Crkva i društvo koje ima budućnost.

Sretan vam Dan žena!

U Rijeci, 8. ožujka 2021.

Mate


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: