Isključuje li vjera ljudska prava

Početna stranica » Jesmo li znali? » za razmisliti…Put djeteta od odrastanja – sazrijevanja – zrelosti – do povratka u djetinjstvo

za razmisliti…Put djeteta od odrastanja – sazrijevanja – zrelosti – do povratka u djetinjstvo

Čovječe, uvedi u život igru – djetinje osjećaje, veselje, čistoću, pozitivnost!

de. dreamstime.com

Možeš li se sjetiti kad si imao pet ili šest godina – što si mislio, osjećao, tražio – čemu si se veselio!

Pogledaj – doba odrastanja, doba sazrijevanja, doba zrelosti!

Čitav život je doba učenja, doba traganja – put od poznatog k nepoznatom.

Upoznati sebe to je najviši mogući životni zadatak – provjeri sve a najviše samoga sebe!

Ništa ne vrijedi što se neda provjeriti! Provjeri imaš li u sebi dobrotu, milosrđe, strpljivost i mudrost!

Najteže je upoznati tišinu u sebi – kad se s njom upoznaš upoznao si kozmičku ljubav – to je ljubav iznad svih prizemnih ljubavi!

Uvedeš li u život igru – djetinje osjećaje, veselje, čistoću, pozitivnost, blizu si da upoznaš tišinu i sve ono što ona sadrži u sebi! 

Promotri dijete od pet ili šest godina – pogledaj te ozarene obraze gotovo uvijek razvučene u osmjeh! Pogledaj te oči u kojima se ogleda svjetlost, čistoća, iskrena nevinost i prirodna dobrota!

Pogledaj sve to i zagledaj se duboko u sebe – sve to je i u tebi samo je zastrto kroz doba odrastanja, doba sazrijevanja, doba zrelosti!

Kad ti misli odlutaju pozovi taj dječji osmijeh iz sebe! Kad ti dođu negativne misli dozovi taj osmijeh u svoje obraze! Kad si ljut i sklon kritiziranju onih ili onoga oko sebe  pozovi u svoje oči svjetlost, čistoću, iskrenu nevinost ili prirodnu dobrotu!

Pokušaj – sigurno djeluje – svi mi imamo to djetinje već pohranjeno u sebi – treba samo otvoriti vrata, pomaknuti zastor i bezazleno zamoliti – uđi – mi se oduvijek poznajemo! 

Uključiš li srce, povjerenje savršeno i radosno funkcionira! Uključiš li intelekt, razum – zaključao si vrata, navukao si debeli zastor! Sve ovisi o prekidaču – upaliti ili ugasiti svjetlost! Uvijek, ali baš uvijek ili se odlučujemo za dan ili za noć!

Možda je došla pomisao kako je ovo pjesništvo, imaginacija neke senzibilne duše! Ipak ovo je provjerljiva stvarnost koja nam svaki dan, sat, trenutak puše za vratom i zbori – stani, pogledaj se iznutra, osjeti tišinu u sebi! Ovo je put koji svi moramo proći kako bi mi opet postali ono što u svojoj biti jesmo – dijete!

Uvedi u život igru – djetinje osjećaje, veselje, čistoću, pozitivnost  – blizu si da upoznaš tišinu i sve ono što ona sadrži u sebi! Blizu si da upoznaš ono više u sebi!

Ana Jurić


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: