Isključuje li vjera ljudska prava

Početna stranica » Ljudska prava » Maria 2.0: Njemačke katolkinje u crkvenom štrajku

Maria 2.0: Njemačke katolkinje u crkvenom štrajku

Izvor: http://www.grakni.hr/drustvo/prava/210-maria2-0

Da bi postao katolički svećenik čovjek mora osjetiti božji poziv, mora biti neoženjen i mora biti muškarac. Žene unutar njemačke katoličke crkve se osjećaju diskriminirane, ne samo zato što ne mogu biti svećenici. Crkvenim zajednicama vladaju muškarci – među sobom toleriraju samo jednu ženu: Mariju. Na njezinu postolju. Samo Marija među njima stoji. I mirno šuti. “Marija 2.0” je inicijativa koja u ime svih žena diže svoj glas.

 

Dosta  je šutnje. Žene žele istinsku obnovu katoličke crkve.Dosta je šutnje. Žene žele istinsku obnovu katoličke crkve.

Zato su njemačke katolkinje odlučile krenuti u crkveni prosvjed. Žele reformu katoličke crkve i žele ju brzo. Inicijativu su nazvale “Maria 2.0”, suvremena verzija Marije koja govori u ime svih žena. Tjedan dana od 11.-18.svibnja 2019. žene okupljene oko ove inicijative neće ići u crkvu ali će organizirano stajati pred crkvenim vratima. Na taj način žele pokazati da su „izvan crkve“, bez obzira stajale one unutra ili van.

Sve je započelo kao mala inicijativa u izrazito katoličkom Münsteru. Pet se vjernica udružilo protiv dominacije muškaraca u katoličkoj crkvi i pozvale su vjernike na „crkveni prosvjed“. Zahtijevaju reformu crkve, žele ravnopravnost muškaraca i žena te snažno osuđuju seksualno zlostavljanje u okrilju katoličke crkve. Sve su to napisale u otvorenom pismu kojim su se obratile Papi Franji.

Inicijativa Maria 2.0: U mnogim su njemačkim gradovima žene danas molile ispred crkveInicijativa Maria 2.0: U mnogim su njemačkim gradovima žene danas molile ispred crkve

Val prosvjeda se raširio Njemačkom ali i izvan nje. Inicijativu je podržala i najveća organizacija katoličkih žena u zemlji, Katolischer Deutscher Frauenbund (KDFB), odnosno Savez katoličkih žena Njemačke. KDFB ima više od 220.000 članica. Prisjetimo se, članice ove organizacije su bile najglasnije kada su od njemačke vlade tražile da ratificira Istanbulsku konvenciju.

U video prilogu ispod pogledajte vijest o inicijativi “Maria 2.0” u vijestima 11.05.2019 na TV postajama ARD + ZDF.

Njihovu peticiju možete vidjeti i potpisati online do 18. svibnja:

https://weact.campact.de/petitions/offener-brief-an-papst-franziskus-aus-anlass-des-sondergipfels-uber-missbrauch-in-der-kirche

Više o inicijativi “Maria 2.0” možete doznati na njihovoj internet stranici http://www.mariazweipunktnull.de

Informacije o autoru teksta
Palma Miličević
aktivistica i trenerica neprofitnih organizacija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: