Isključuje li vjera ljudska prava

Početna stranica » Analize i stručne analize » Vatikanski državni tajnik prvi put na sastanku kluba Bilderberg

Vatikanski državni tajnik prvi put na sastanku kluba Bilderberg

Izvor: https://www.logicno.com/politika/vatikanski-drzavni-tajnik-prvi-put-na-sastanku-kluba-bilderberg.html

Vatikanski državni tajnik prvi put na sastanku kluba Bilderberg

Kao što smo ranije izvijestili, ovogodišnje zasjedanje skupine Bilderberg se od 7. do 10. lipnja iza zatvorenih vrata odražava u centru “Lingotto” u Torinu, Italija. Iako je proteklih godina klub Bilderberg napravio “iskorak u javnost” i na službenoj stranici uoči godišnje konferencije navede popis uzvanika i teme o kojima će se raspravljati, ovu informaciju treba uzeti s rezervom, jer javni popis ne mora biti i puni popis uzvanika. Naime, kako je ranije pisao stručnjak za povijest i rad skupine Bilderberg Daniel Estulin, dio ih na konferenciju dođe “nenajavljeno”, potom sudjeluju na zatvorenoj konferenciji.

O samom sadržaju sastanka se ne može saznati ništa, jer se održava pod takozvanim pravilima “Chatham House“, sporazumu tipičnom za neslužbene sastanke akademika ili političkih vođa. Prema tom ugovoru, sudionici su slobodni koristiti primljene informacije, ali ne mogu otkriti identitet niti pripadnost govornika, niti mogu otkriti druge sudionike koji sudjeluju u razgovorima.

Portal kuće Crux Catholic Media piše kako ove godine na sastanku kluba Bilderberg sudjeluje i  vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

 

“Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Vatikana, sudjelovat će na konferenciji Bilderberg, godišnjem privatnom okupljanju svjetskih političkih, poslovnih i medijskih čelnika, koji se ove godine od 7. do 10. lipnja. održava u Torinu”, za portal Crux piše Andrea Gagliarducci.

Ime kardinala Parolina je uključeno u javni popis 131 sudionika ovogodišnjeg događaja.

Njegovo sudjelovanje na sastanku Vatikan službeno nije objavio, iako su izvori u državnom tajništvu potvrdili da će biti na sastanku.

Ovo će biti prvi put da visoki vatikanski dužnosnik sudjeluje na jednoj od konferencija kluba Bilderberg.

Skupina je svoju prvu konferenciju održala 1954. u Hotel Bilderberg u Oosterbeeku, Nizozemska, po kojem je dobila ime. Svake godine okuplja oko 120 do 150 sudionika, među kojima su pripadnici europske i sjevernoameričke političke, industrijske, financijske, akademske i medijske “elite”.

Prvi sastanak održan je na poziv princa Bernarda Lippe-Biesterfelda. Osnivači sastanka bili su poljski političar Jozef Retinger, bivši belgijski premijer Paul van Zeeland i Paul Rijkens, koji je tada bio čelnik Unilevera.

Uspjeh prvog sastanka je organizatore naveo da dogovore održavanje redovitih godišnjih sastanaka.

Prema službenim internetskim stranicama grupe, oko dvije trećine sudionika dolazi iz Europe, a ostatak iz Sjeverne Amerike, a trećina su političke osobe ili vladini dužnosnici.

Izvorni cilj sastanka je ojačati američke i europske odnose. Godinama su godišnji skupovi postali forum za raspravu o širokom rasponu tema, od ekologije do trgovine i monetarne politike.

Ovogodišnji sastanak će se fokusirati na uspon populizma u Europi, izazovima nejednakosti, budućnosti rada, umjetnoj inteligenciji, američkim izborima, slobodnoj trgovini, američkom globalnom vodstvu, Rusiji, kvantnom računalstvu, Saudijskoj Arabiji i Iranu, svijetu nakon istine i ostalim aktualnim događajima.

Službena internetska stranica Bilderberga naglašava da su rasprave privatne, nema zapisnika ni pisanih izvješća.

Kritičari klub Bilderberg nazivaju nekom vrste “globalne vlade u sjeni“. Od 2011. klub ima službenu internetsku stranicu i objavljuje imena sudionika na godišnjem sastanku, ali dan prije početka okupljanja.

Andrea Gagliarducci piše kako sudjelovanje kardinala Parolina “može biti izraz kulture susreta”, koju potiče papa Bergoglio, koji često traži od klera da se upusti u dijalog sa svijetom.

Dobivši nagradu “Karlo Veliki” u svibnju 2016. godine, papa Bergoglio je naglasio “kako danas hitno moramo uključiti sve članove društva u izgradnju kulture koja privilegira dijalog kao oblik susreta” i stvoriti “sredstava za izgradnju konsenzusa i dogovora dok težimo ostvarenju cilja izgradnje pravednog, odgovornog i inkluzivnog društva”.

“Sudjelovanje kardinala u radu kluba  Bilderberg bi moglo biti dio strategije dijaloga kojeg Sveta Stolica vodi s ovom malom, ali utjecajnom elitnom skupinom”, nagađa katolički portal Crux.

Gagliarducci podsjeća kako je kardinal  Parolin prošle godine sudjelovao i na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, gdje je održao govor u kojem je naveo ciljeve vatikanske diplomacije.

***************************************************

Za kraj napomenimo da je na javno objavljenoj listi uzvanika, koja vjerojatno nije puna i konačna, iz regije pozvana jedino premijerka Srbije, Ana Brnabić. Nitko drugi nije dobio pozivnicu.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: