Isključuje li vjera ljudska prava

ZLATNO TELE

Priredio: Aris Kostadinov

Citat iz knjige: Ovo je Moja riječ – Kristova objava koju svijet ne poznaje

Ja, Krist, objašnjavam, ispravljam

i produbljujem riječ: 

Fotos:www.svjetloriječi.ba

MojsijeMojsije je Izraelcima morao učiniti neke ustupke jer su oni, kao i sva bića i ljudi, od Boga imali i imaju slobodnu volju da se pridržavaju zakona života ili da ih zanemare. Usprkos Mojsijevim upozorenjima i uputama da njihovo mišljenje i postupanje ne odgovaraju Božjoj volji, mnogi su Izraelci ostali u grijehu. Mnogi se nisu držali Božjih zakona ili su ih se samo djelomice pridržavali.

Mnoge su godine proveli u pustinji zbog toga što i njihovi običaji nisu odgovarali Božjoj volji, a život mnogih bio je nalik pustinji. Mišljenje i življenje mnogih Izraelaca okretalo se stalno oko zlatnog teleta. Svoje poročno i sebično ponašanje kao i tvrdoglavost prema ispunjavanju Božjih zakona ponijeli su djelomično sa sobom u takozvanu Obećanu zemlju i Mojsijeve ustupke učinili svojim zakonima – misleći da su ih tako primili od Boga, preko Mojsija. Tko je bio protiv njihovih ceremonija u hramu i protiv njihovih nezakonitih običaja – koje je navodno Bog objavio preko Mojsija – taj je bio neprijatelj onoga što su smatrali pravim i ispravnim.

Slično je i u današnjem vremenu [1989.]. Onoga tko javno pokudi ponašanje predstavnika crkvenih institucija, one proglase nekršćanskim. Tko ne vjeruje u dogme i običaje – slično kao Izraelci u svoje navike i običaje – biva izložen poruzi i podsmjehu i mržnji. Mnogi predstavnici crkvenih institucija zloupotrebljavaju Moju riječ – slično kao što su Izraelci zloupotrebljavali Božju riječ preko Mojsija i Mojsijeve ustupke.

Tako je bilo u svim vremenima: onaj tko se ne slaže s gledištima i mišljenjima koji vladaju kod ljudi, onaj dakle tko ne misli niti vjeruje kao oni, u njihovim je očima izdajnik. Vlasti su u svim vremenima huškale narod protiv pravednih muževa i žena.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: